TURŞU KURARKEN BU 9 ALTIN KURALA DİKKAT!

Sofralarımızın vazgeçilmezi turşu nasıl yapılır? Turşu yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Hanımlar, ağızlara layık bir turşu kurmak istiyorsanız aşağıda bahsettiğimiz 9 altın kurala dikkat edin. İşte detaylar...

+6
Haber albümü için resme tıklayın

1) Ezik besinlerden uzak durun

Kuracağınız turşunun meyve ve sebzelerinin zedelenmemiş, diri, taze ve kaliteli olmasına çok dikkat edin. Ezilmiş veya herhangi bir yerinden çürümeye baş göstermiş sebzeler ve meyveler turşu yaparken asla kullanılmamalıdır. Çünkü bahsettiğimiz meyve ve sebzelerde zararlı bakteriler bulunma ihtimali çok yüksektir. Turşunun oluşması sırasında yararlı bakterilerin oluşumunu engelleyebilir.

2) Plastik kavanoz yerine cam kavanoz kullanın

Turşu hazırlarken kullanılacak kaplar; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar veya cam kavanoz olmalıdır. Ayrıca kullanılan kabın hava almamasına ve temizliğine çok dikkat edilmelidir. Turşusu yapılan sebzelerin ve meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalıdır. Hava ile temas eden besinler bozulur ve kesinlikle tüketilmemelidir.

3) Meyve, sebzeleri ve kabı çok iyi temizleyin

Turşu yaparken kullanılan bütün malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) başka herhangi bir şeyle temas etmemiş ve çok iyi temizlenmiş olmalıdır. Ayrıca kimyasal temizlik maddesi kalıntısı da asla bulunmamalıdır. Aksi takdirde mayalanmanın, fermantasyonun sağlıklı oluşmasını engeller.

4) Kullanacağınız tuz miktarına çok dikkat edin

Turşu yapımında tuzun yeterli miktarda eklenmesi hem zararlı bakterilerin oluşmayıp yararlı bakterilerin oluşması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için cok önemlidir. Tuzu az olan turşu; esner, yumuşar, suyu bulanıklaşır ve kararır. Turşunun tuzunun fazla olması ise sebze ve meyvelerin olgunlaşma süresini uzatır ve özellikle salatalık gibi sebzelerin içinde su birikmesine neden olur.

5) Turşunuzu kaya tuzu ile kurun

Turşuyu kurarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanmanız daha iyi olacaktır. Çünkü sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözlenmektedir. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekmektedir.

6) Turşuyu hazırlarken içme suyu kullanın

Turşusu hazırlanacak sebze ve meyvelerin iyice yıkandıktan sonra tuz ile karıştırılarak hazırlanan salamura suyun çok temiz olması gerekmektedir. Güvenli olmayan kaynaktan ve beklemiş su olmamalıdır. Zararlı bakterilerin oluşumuna ve gıda zehirlenmesine yol açmaması için temiz su kullanımı çok önemlidir.

7) Sirke ve limon suyu kullanın

Turşu hazırlarken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle bamya, taze fasulye vb.) limon tuzu koymak, tuz miktarını çok fazla artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olacaktır. Ayrıca turşunun rengini korumakta da çok etkili bir rolü vardır. Sirke de doğal bir koruyucu olması ve turşu fermente olurken zararlı olabilecek bakterilerin oluşmamasını sağlaması açısından turşuya eklenmesinde fayda vardır.

8) Turşunuzu karanlıkta bekletin ve bekleme süresine dikkat edin

Turşunun oluşması için hazırlanan besinler serin ve karanlık bir ortamda, 18-20 derece ısıda bekletilmelidir. Isının 20 dereceden fazla olması istenmeyen bakterilerin sayısının turşuda hızla artmasına neden olurken, düşük olmasıysa iyi bir turşunun oluşmasını engellemektedir. İstenmeyen bakteri sayısı artan bir turşu sağlık açısından zararlı bir hale gelmektedir. Gıda zehirlenmelerine neden olma ihtimali çok yüksektir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalıdır.

9) Üzerinde oluşan beyaz tabakayı hemen alın

Turşu oluşumu esnasında turşunun üst kısmında beyaz bir tabaka oluşursa hemen alınması gerekir. Nedeni küf oluşması ve turşunun bozulmasıdır. Belli aralıklarla kontrol edilerek yine oluşursa üzerindeki oluşan beyaz tabaka hemen alınmalıdır. Bu beyaz tabaka turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse ve turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse oluşmaktadır.

# #YAŞAM HABERLERİ İLE İLİŞKİLİ:

08 Eki 2023 - 21:59 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri değil haberi geçen ajanstır.