"GÜÇLÜ GÜÇLÜ TÜRK METAL..."

Dillere pelesenk olmuş bir slogan bu, "GÜÇLÜ GÜÇLÜ TÜRK METAL" hem de öyle bir slogan ki, söylendiği zaman kimi yüreklere KORKU, kimi yüreklere HUZUR bırakan bir slogan... İşte bu sloganın hikayesi...

"GÜÇLÜ GÜÇLÜ TÜRK METAL..."
"GÜÇLÜ GÜÇLÜ TÜRK METAL..."
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Sabırsızlıkla beklenen haber nihayet Genel Başkan Pevrul Kavlak tarafından ilan edildi. Her yaptığı Sözleşme ile bir devri kapatan Türk Metal, Genel Başkan Pevrul Kavlak önderliğinde bir devri daha kapattı, kapatmakla kalmayıp adeta gönüllere yeni fidanlar dikti.

Türk Metal işçisinin BUZ KIRAN GEMİSİ ve onun kaptanı PEVRUL KAVLAK yine en zor zaman denilebilecek bir dönemde ortaya çıkarak emekçinin alın terinin kimse tarafından gasp edilemeyeceğini ilan etmis oldu.

İşte Genel Başkan Pevrul Kavlak'ın dilinden Toplu Sözleşme notları...

“2021-2023 dönemini kapsayacak bu sözleşme için yaklaşık iki ay önce çalışmalarımızı başlattık. Öncelikle, ülkemizde belki de sadece bizim yaptığımız örgüt içi demokrasinin önemli bir ayağı olan anket uygulamasını gerçekleştirdik. Sendikamızın araştırma merkezinin hazırladığı anket yaklaşık 120 bin üyemize uygulandı.

Bununla yetinmedik, bu kez de özel bir firmaya anket yaptırdık. Bu ankete de yaklaşık 10 bin üyemiz katıldı. Böylece üyelerimizin beklentisini belirlemiş olduk. Ardından, MESS’e bağlı işyerlerinde görev yapan yaklaşık 700 temsilci arkadaşımızla geçtiğimiz cumartesi günü bir Çalıştay gerçekleştirdik. Bu Çalıştayda da temsilci arkadaşlarımızın beklentileri ortaya çıktı. Ardından pazar günü başkanlar kurulumuzu topladık ve teklifimize son şeklini verdik.

Bugün de sizler aracılığıyla kamuoyuna açıklayacağız. Teklifi sizlere sunmadan önce, birkaç teknik bilgi vermek istiyorum. Bu sözleşme MESS’e üye toplam 179 işverene bağlı 210 işyerini kapsayacak. Sözleşme Türk Metal üyesi yaklaşık 127 bin işçiyi ilgilendiriyor. Bu işyerleri parasal sosyal ödemelerin düzeylerine göre üç ayrı grupta değerlendiriliyor. Birinci grup işyerlerinde yaklaşık 89 bin 500 işçi, ikinci grup işyerlerinde yaklaşık 27 bin işçi, üçüncü grup işyerlerinde ise yaklaşık 11 bin işçi yer alıyor. Sözleşme, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarını kapsıyor. Bunlar ülkemiz ekonomisinin lokomotif firmaları. Otomotivden beyaz eşyaya, demir çelikten elektronik ürünlere kadar, işkolumuzun en önemli firmaları bu kapsamda bulunuyor.

İmzalayacağımız toplu iş sözleşmesi 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 20 firmayı, ilk 50 kuruluş arasında yer alan 13 firmayı kapsayacak. Sözleşme kapsamında bizim dışımızda, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ve Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası’nın üyeleri de var. Ancak kapsamdaki işçilerin yüzde 91’i Türk Metal üyesi arkadaşlarımızdan oluşuyor. Önümüzdeki günlerde MESS’e verilecek teklifimizin ayrıntılarına gelince, teklifin birinci yılının ilk altı ayında saatlik ücreti 20,50 nin altında olan arkadaşlara 0,90 TL bir iyileştirme istiyoruz. Bu da ücreti 6150 liranın altında olan arkadaşlara 6150 lirayı geçmeyecek şekilde 270 lira iyileştirme anlamına geliyor. Daha sonra üyelerimizin tamamına yüzde 27 zam istiyoruz. Bu da birinci yılın ilk altı ayında yüzde 29,57 ye geliyor. İkinci altı ay enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon artı saatlik ücretlere 1TL, dördüncü altı ayında da enflasyon talebimiz var. Sosyal haklarda ise birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl için enflasyon artı yüzde 4 artış istiyoruz.

Diğer taleplerimizde ise, ilk defa 2017’de toplu iş sözleşmemize giren tamamlayıcı sağlık sigortamızın kapsamını genişletmek, eş ve çocuklara da yapılmasına yönelik bir talebimiz var. Bunun dışında resmi tatillerde arkadaşlarımız mesaili çalışıyor. Toplamda üç yevmiye alıyorlar, bunu dört yevmiyeye çıkarmayı talep ediyoruz. Gece çalışan arkadaşlarımız ücretlerini yüzde on zamlı alıyorlar, bunu da yüzde on beşe çıkarmak gibi bir talebimiz var. Bakım onarım ve teknik personel tazminatı diye yeni bir maddemiz var. Buna göre de, tüm üretim birimlerindeki bakım onarım işlerini yapan, kontrol ve otomasyon süreçlerini takip eden, üyelerimize saat ücretlerinin %10’u tutarında ücret zammı talep ediyoruz. Bunların dışında değerli arkadaşlarım, mazeret izni talebimiz var. Toplu iş sözleşmemizde ilk kez yer almasını istediğimiz bir talep, üyelerimize birinci dereceden yakınlarının yatarak tedavilerinde refakat etmek, çocuğunun düğünü veya sünneti için kullanmak üzere ve mazeretini belgelemek kaydıyla yıllık 3 gün izin verilmesini talep ediyoruz. Bir diğer madde ise işe giriş ücreti. Toplu sözleşmeyi imzaladıktan sonra işe giren arkadaşlarla toplu sözleşmeden yararlanan arkadaşlar arasında oluşan büyük farkı kapatabilmek için asgari ücret ve asgari ücretin yüzde onu kadar bir zam talep ediyoruz. Ayrıca biz toplu sözleşmemizde eğitim yardımına yer vermiştik, bunun kapsamını genişleterek anaokullarını da bu kapsama eklemek istiyoruz. Son olarak, saklı haklar maddemiz var, bu da MESS’e sonradan üye olan işletmelerde bazı haklarda geriye gidiş yaşanmaması için mevcut maddelere toplu sözleşmeye yapılan zam kadar zam talep ediyoruz.

Bizim MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde taleplerimiz bunlardır, bu Toplu İş Sözleşmesinin muhattabı Türkiye’nin ihracat şampiyonu işletmeler var. Bu süreci 1 Eylül itibariyle başlatacağız. Sürecin Türkiye işçi sınıfa hayırlara vesile olmasını diliyorum”.

02 Eyl 2021 - 00:23 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri değil haberi geçen ajanstır.