‘Ulaşımda çözüm kamu-özel sektör iş birliklerinde’

Dünyada ulaştırma sektöründe çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını vurgulayan İstanbul Kamu Özel Sektör İşbirliği Mükemmellik Başkanı ve Dünya PPP Uzmanları Birliği Orta Asya Bölüm Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, ‘12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda konuştu. Aydın, “Dünyada ulaştırma sektörünün değişiminde kamu özel sektör iş birliklerinin çok büyük faydası var. KÖİ değişim ve dönüşümde çözüm olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

6 Ekim’de başlayan ve 8 Ekim Cuma günü sona erecek olan ‘12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda ulaştırma sektörünün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı. İstanbul Kamu Özel Sektör İşbirliği Mükemmellik Başkanı ve Dünya PPP Uzmanları Birliği Orta Asya Bölüm Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın şuranın ilk günü düzenlenen ‘Küresel Şehirlerde Ulaşımda Yenilikçi Yaklaşım (MOBİLİTE)’ isimli oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Aydın panelde gerçekleştirdiğı sunumda ulaştırma sektöründe yaşanan değişim ve dönüşüme dikkat çekti.

İSTANBUL’DA TRAFİKTE BEKLEME SÜRESİ YILLIK 200 SAAT

21. yüzyılın sorununun hareket özgürlüğü olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, “Artık önümüzde dönüşüm ihtiyacı var. İsteyelim ya da istemeyelim ulaştırmaya değişim geliyor” dedi. Ulaşımda yaşanan değişimle ilgili de örnekler veren Aydın, Teksas için yıllık trafikte bekleme oranı 1980’de 14 saatken, 2010’da 34 saate, 2020’de ise 40 saate çıktı. ABD’de ekonomiye maliyeti ise 2020 yılı için 174 milyar dolara ulaştı. İstanbul’da trafikte bekleme süresi de yıllık 200 saat. Bunları göz önüne aldığımızda yapılması gerekenler de ortaya çıkıyor. Fosil yakıt kullanımını giderek azaltılmalı. Yeni nesil toplu taşıma çözümleri geliştirilmeli. Daha çok elektrikli çözümler devreye girmeli. Paylaşımlı araçlar ve şoförsüz kullanılan araçların sayısı artmalı” dedi.

Çok hızlı bir değişim gerektiğinin altını çizen Dr. Aydın, burada da hizmetin varlığı, hizmetin ucuzluğu, hizmetin kolaylığı ve hizmetin güvenliği gibi maddelerin ön plana çıktığını dile getirdi.

MOBİLİTE VE GÖMÜLÜ TEKNOLOJİLER

Yaşanan değişim ve dönüşümde ‘Kamu Özel Sektör’ iş birliklerinin çok mühim bir noktada konumlandığının altını çizen Dr. Aydın, “Bu model ile ortak bir değer yaratılabiliyor. Finans ve değişen teknolojinin artık daha iyi takip edilmesi gerekiyor. Kamu hizmet kalitesinin de iyileşme ihtiyacı bulunuyor. Ulaştırma altyapıları yenilenirken, yeni nesil mobilite ve gömülü teknolojilere daha çok ihtiyaç duyuluyor. Kamu vazifelerinde de değişim yaşanıyor. İşte bu noktada en büyük paydaş olarak özel sektör devreye giriyor. Kamu-özel sektör iş birliği yaşanan değişim ve dönüşümün yakalanmasında en büyük çözüm olarak karşımıza çıkıyor” açıklamasında bulundu.

DÜNYADA ÖN PLANDA

Son dönemlerde KÖİ yatırımlarının tüm dünyada ön plana çıktığını dile getiren Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün hala ulaşım demek yol yatırımları demek 2019’da tüm dünyada KÖİ modeliye 375 proje hayata geçirildi. 100 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. 2020’de KÖİ modeli ile yapılan yatırım sayısı ise 252. Toplam yatırım bedeli de 45,7 milyar dolar. 2020 yapılan ulaşım altyapı yatırımının büyüklüğü ise 10 milyar dolar oldu. Ulaşım altyapı yatırımlarının yüzde 70’ini ise yollar oluşturdu.”

TECRÜBE KAZANILDI

Türkiye’de yapılan KÖİ yatırımları hakkında da bazı bilgiler veren Dr. Aydın, “Güçlü ve hızlı bir öğrenme süreci yaşandı. KÖİ modeliyle 252 başarılı proje hayata geçirildi. Toplam yatırım ise 150 milyar doları buldu. 110 proje sadece ulaştırma alanında gerçekleştirildi. Bu süreçte çok ciddi operasyon tecrübesi ve data birikti. Hatta yapılan başarılı yatırımlar sayesinde dünyanın birçok ülkesi, KÖİ modelini öğrenmek ve bu modeli ülkelerine ithal etmek için Türkiye’ye geldi. KÖİ modelini Türkiye’de hayata geçiren şirketlerimiz yurtdışında yeni projelere imza atmaya başladı” dedi.

KÖİ MODELİNİN GETİRDİĞİ AVANTAJLAR

Dr. Eyüp Vural Aydın, KÖİ modelinin sağladığı avantajları şöyle sıraladı:

“İş birliği kültürü gelişti. Hızlı sonuç alma, yatırıma hızlı ulaşım imkanı sağlandı. Yatırım çekme potansiyeli arttı. Özel sektörün gelişimi sağlandı. Özel sektörün dinamizmi sayesinde daha kısa sürelerde projeler tamamlandı. Kamu hizmetlerinde güven ve kalite artarken, ölçülebilirlik sağlandı. Bölgesel kalkınmaya destek verildi. Alternatif yatırımları geliştirme imkanı bulundu. Hizmet ihracatı artarken ve ülke itibarı yükseldi. Kompleks projelerde yönetme becerisi kazanılırken, erken tamamlanan projelerle maliyet avantajı sağlandı.

08 Eki 2021 - 11:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri değil haberi geçen ajanstır.