Afrin'de restorasyonu tamamlanan Ömer Bin Hattap Camisi, ibadete açıldı

Suriye'de, Afrin'in Şeyh Hadid bölgesinde bulunan ve iç savaşta bakımsızlık nedeniyle kullanılmayan Ömer Bin Hattap Camisi'nde, 2019'da Hatay Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle başlatılan restorasyon tamamlandı. Yetkililer, bugün kılınan cuma namazı ile camiyi ibadete açtı. Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Gökhan Çiçek, "Bulduğumuzda hijyenik olmayan tuvalet, gasilhane ve imamevi yenilendi. Dinlenme alanları ve yeşil alan gibi sosyal alanlar yapıldı" dedi.

Suriye'de, Afrin'in Şeyh Hadid bölgesinde bulunan ve iç savaşta bakımsızlık nedeniyle kullanılmayan Ömer Bin Hattap Camisi'nde, 2019'da Hatay Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimiyle başlatılan restorasyon tamamlandı. Yetkililer, bugün kılınan cuma namazı ile camiyi ibadete açtı. Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Gökhan Çiçek, "Bulduğumuzda hijyenik olmayan tuvalet, gasilhane ve imamevi yenilendi. Dinlenme alanları ve yeşil alan gibi sosyal alanlar yapıldı" dedi.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle kullanılamayan ve sivri kemerli yapısıyla Osmanlı mimarisi olan Ömer Bin Hattap Camisi'nin restorasyonu için 2019 yılında Hatay Valiliği ve Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle harekete geçildi. Yaklaşık 250 kişinin ibadet edebildiği caminin bulunduğu Şeyh Hadid bölgesinde ekipler, ilk olarak elektrik ve su işleriyle altyapı hazırlıklarını tamamladı. 2 yıla yakın zamanda caminin özgün dokusunu bozmadan çalışmalarını tamamlayan ekipler, bugün ilk cuma namazıyla camiyi ibadete açtı. Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Gökhan Çiçek, Afrin'de Ömer Bin Haddad Camisi'nin inşasını özveriyle gerçekleştirdiklerini belirtti.

'CAMİMİZE ELEKTRİK VE SU GETİRDİK'

Restorasyon çalışmalarının 2 aşamada ele alındığını belirten Çiçek, "Birinci aşama, eserlerin yapısal sorunları ve mimarı bütünlükleri gözeterek yapılan çalışmalar oldu. İkincisi ise buradaki yaşamsal faaliyetlerin devam ettirilmesi gözlenerek yapıldı. Birinci aşamada yapıya zarar veren yağlı boya çimento gibi yapılar ortadan kaldırılarak raspa edildi. Aynı zamanda taşların arasındaki boşalan yerler dolduruldu. Daha sonra mevcuttaki yoğun ziyaretçisi bulunan bu eserimizin bulduğumuzda hijyenik olmayan tuvalet, gasilhanesi, imamevi gibi sosyal dokuları yenilendi. Uygun yerlere dinlenme alanları ve yeşil alan gibi sosyal alan yapıldı. Burada en mühimsi elektrik ve suyu bu yapıya getirdik. Şu anda jeneratörler yardımıyla elektrik ve hidrofor yardımıyla da su veriliyor" diye konuştu.

Daha önceden hizmet olmadığını söyleyen bölge sakinlerinden Süleyman Yahya (39), "Camimiz şimdi daha güzel. Türkiye'ye ve Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz" dedi.

07 May 2021 - 19:04 - Dünya


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Başkentte Karar - Son Dakika Haberleri değil haberi geçen ajanstır.